BOKS

Kako, zašto, predrasude

O Boksu

Većina roditelja ne razmatra boks kao najbolju opciju za svoje dete zbog predrasude o njegovoj nasilnoj prirodi. Međutim, boks za decu ima mnogo više prednosti nego mana kada je u pitanju njihovo fizičko i mentalno zdravlje i poboljšanje njihovih sposobnosti samoodbrane. Najbolja stvar koju kao roditelj možete da uradite je da date šansu boksu i posetite našu boksersku salu i razgovarate sa trenerskim osobljem o časovima, metodama koje koriste, bezbednosnim aspektima i svim drugim pitanjima u vezi sa boksom i obavezno pratite časove, ako je to ono što će vas uveriti da je boks zaista bezbedan za vaše dete.

Benefiti Boksa

U komercijalnom smislu i konstantnom ponavljanju sledećeg, neosporno je da boks kod mladih, odnosno kod dece utiče pozitivno na fizičko i psihičko zdravlje – na socijalne veštine, na samopouzdanje, disciplinu, kanalisanje negativne energije i, međutim, retko ko spominje da boks u svojim suštinskim momentima predstavlja učitelja u osnovnim životnim načelima.

Pozitivan uticaj na zdravlje

Treniranje boksa zahteva visok nivo izdržljivosti, brzine, snage i koordinacije. Redovno bavljenje boksom će vas dovesti u odličnu fizičku formu, poboljšati kondiciju, izdržljivost mišića i povećati snagu.

Samopouzdanje

Boks je intenzivan sport koji zahteva disciplinu, mentalnu izdržljivost i samopouzdanje. Tokom treninga i mečeva, suočavate se sa izazovima, učite kako prepoznati slabosti protivnika i razvijate strategiju. Kroz kontinuirano napredovanje i postizanje ciljeva u boksu, stičete samopouzdanje i mentalnu snagu koja se može preneti na druge aspekte vašeg života.

Disciplina

Boks zahteva visok nivo discipline i redovnost u treninzima. Bokseri moraju biti disciplinovani i posvećeni, prisutni na treninzima bez obzira na težinu ili umor. Svaki trening u boksu donosi izazove koji zahtevaju fokus i angažovanje.

Kanalisanje negativne energije

Boks je sjajan način za oslobađanje stresa i napetosti. Tokom treninga možete se potpuno fokusirati na vežbe i udarce, čime se oslobađate nakupljenog stresa. Bavljenje boksom takođe podstiče samokontrolu i disciplinu, jer je važno znati kontrolisati svoju snagu i agresivnost, kako bi se izbegle povrede i održala fer igra.

Ako se pitate kada je najbolje vreme za početak, odgovor je da bez obzira na uzrast, deca mogu početi sa treningom boksa čim pre pokažu interesovanje za istim, jer ukoliko se pravilno vežba i prikazuje, apsolutno demantuje predrasude roditelja da je boks za odrasle pre nego za decu.