FITOTERAPIJA

FITOTERAPIJA BE WELL ENERGY

Uživajte u ukusu i snazi prirode

Fitoterapija je metoda lečenja koja se zasniva na upotrebi lekovitog bilja. To bi bila definicija zvanične medicine o nečemu iz čega je i sama potekla.

Naučite više

O fitoterapiji

Početak fitoterapije

Prvi spisi o lekovitom bilju pronađeni su 4500 godine pne. u Kini. Zapadnoevropska medicina datira od 1804. kada je izolovan morfin, a sintetisan je 1952.

Sledstveno tome zvanična medicina je samo jedno jaje u jednoj od kotarica koje priroda poseduje. Smatra se da na planeti postoji više od 100.000 biljnih vrsta a od toga više od 10.000 je lekovitih. Najveći medicinski centri srednjeg veka bili su Salerno, Monpelje i Hilandar.

Medicina i fitoterapija u Srbiji

Prva srpska bolnica osnovana je u manastiru Hilandar 1198. a prvu bolnicu u Srbiji osnovao je Sveti Sava u manastiru Studenica između 1209. i 1216.

Kako je priroda neodvojiva od Boga tako je i čovek neodvojiv od prirode i Boga. Svojim udaljavanjem čovek je došao do pojma ,,prirodna medicina” previđajući da priroda jeste medicina. U Škotskoj godinama unazad lekari ,,prepisuju” prirodu kao lek kako bi ublažili simptome visikog krvnog pritiska, depresije, stresa i anksioznosti.

NAŠA PREPORUKA:

BASIC DIGESTIVE

Matičnjak, nana, kamilica
1500 1200 RSD

CHILL OUT

Kopriva, lavanda, nana
1500 1200 RSD

HOT ICE TEA

Hibiskus, matičnjak, nana, kamilica
1500 1200 RSD

RTANJSKI ČAJ

Pored toga što je veoma koristan kod bronhitisa, astme, kašlja, gastritisa, čira, kod upala urinarnog sistema, dobar je za opšte jačanje organizma kao i za potenciju. Ovaj ,,muški čaj” osim što jača potenciju odlično kontroliše preranu ejakulaciju.

ŽALFIJA

Stari Rimljani su ga zvali ,,čajem mudrosti”. Čaj od žalfije je idealan za očuvanje zdravlja mozga. Koristi se kod bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija grla, bešike, creva. Kroz istoriju je smatrana panaceom (lekom za sve).

MAJKINA DUŠICA

Nazvana je ,,sirotinjski antibiotik”. Biljka jakog antibakterijskog i uopšte antimikrobnog svojstva. Koristi se kod disajnih infekcija, olakšava varenje i eliminaciju gasova. Mentalni je relaksans i antidepresiv (ublažava tugu). 

LAVANDA

Čaj od lavande smanjuje stres i anksioznost, podiže raspoloženje, poboljšava kvalitet sna, umiruje glavobolje i migrene, ublažava menstrualni bol, jača imuni sistem. Pomaže kod nervoze želuca (gorušica) i kod nervoze srca (tahikardija).

ŠIPURAK

Bogat mineralima i vitaminima C, A, K. Koristi se za jačanje imuniteta,kod kardiovaskolarnih i zapaljenskih tegoba. Snižava holesterol,  jača otpornost organizma, povećava intelektualnu sposobnost i jača pamćenje. Odličan za trudnice.

HIBISKUS

Biljka bogata antioksidansima (beta karoten, vitamin C, antocijanin) koja ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Pomaže u gubitku kilograma, snižavanju krvnog pritiska i holesterola.

KOPRIVA

Biljka koja deluje blagotvorno na čitav organizam. Bogata je ,,organskim” gvožđem. Čisti krv, vraća snagu, jača imunitet. Sa razlogom je travari smatraju ,,kraljicom” među biljkama.

KAMILICA

Miris toplog doma. Zbog tog umirujućeg delovanja preporučuje se kod nervoze i nesanice, takođe umiruje zapaljenske procese u organizmu i povoljno utiče na digestivni trakt.

NANA

Čaj od nane spada u najpopularnije čajeve u Srbiji. Pomaže kod umanjenja glavobolje, smiruje nervnu napetost i rastrojenost, normalizuje rad digestivnog trakta, bogat je bakrom, manganom i vitaminom C.